Menu
0
Delivery across Europe
Zadelpasservice op locatie!
17Nov2023
Take Care, Take Cavalor 6 top tips voor jouw grooming routine

Take Care, Take Cavalor 6 top tips voor jouw grooming routine

Door: CavalorReacties: 0

We willen allemaal het beste voor ons paard. Het dagelijkse verzorgingsmomentje vervult daarbij een belangrijke rol voor ruiter en paard. Dit is echt quality time. Je ziet meteen resultaat, maar nog veel belangrijker is dat deze momenten de band tussen jou en je paard echt versterken. Verzorgingsproducten zijn dus zeker meer dan enkel verwennerij. Ze maken echt een verschil. De experts van Cavalor geven je in dit artikel 6 top tips voor jouw grooming routine.

De vacht van een paard is een belangrijke indicatie voor de gezondheid van paarden. Een fit paard straalt, heeft een mooie vacht, heldere ogen en is energiek. Echte gezondheid komt van binnenuit, dat weten we allemaal.  Maar daar stopt het niet: een goede verzorging van je paard laat hem nog meer stralen. Maar vergeet ook de hoeven niet. De hoeven zijn het fundament van het paard. De hele dag dragen ze het gewicht van onze viervoeters. Een belangrijke taak en dus is het nog belangrijker dat ze in topconditie zijn. 

Tip 1: Poets met routine

Heb jij al een poetsroutine? Begin met een rosborstel voor de gespierde delen van het paard, ga daarna verder met een harde borstel en vervolgens ga je met een zachte borstel over het hele paard heen. Vergeet zeker de hoven niet uit te krabben.

Met een goede poetsbeurt stimuleer je de bloedsomloop, maak je vuil en oud haar los en zorg je ervoor dat het huidvet gelijkmatig over de vacht verdeeld wordt.  Iedere borstel heeft een andere werking en het is dan ook zeker goed om met verschillende borstels te borstelen. 

Tip 2: Masseren voor doorbloeding 

Masseren vind je paard niet alleen heel fijn, het heeft ook nog eens een positieve werking! Wie masseren zegt, denkt aan kneden met de handen, maar wist je dat door goed te borstelen je een gelijkaardig effect krijgt?  Door te masseren komen endorfines vrij in het lichaam. Zij werken ontspannend en worden ook wel eens het ‘gelukshormoon’ genoemd. Bovendien stimuleert het ook de doorbloeding. Dat zorgt ervoor dat voedingstoffen en zuurstof beter naar de cellen getransporteerd kunnen worden. Bovendien kan je zo makkelijk gevoelige plaatsen en/of wondjes ontdekken. Neem ook de tijd voor een massage na het rijden! Dit zorg ervoor dat eventuele afvalstoffen (bijvoorbeeld na een training) beter afgevoerd worden. Het stimuleert ontspanning en vermindert stress. Win-win dus! 

Tip 3: Was je paard met pH-neutrale producten 

Na een heerlijke wasbeurt heeft je paard een prachtige schone vacht. Wist jij dat de pH waarde van de huid van je paard anders is dan die van mensen? Alles wat water bevat, dus ook de huid, heeft een bepaalde zuurgraad ook wel pH genoemd. Onze huid heeft een natuurlijke zuurgraad van 4,0 – 5,5. De pH van de paardenhuid is 7,0 – 7,4. De pH wordt bepaald door de bovenste laag van de huid. Deze vormt een belangrijk onderdeel van het verdedigingsmechanisme van het paard. Het beschermt tegen warmte en kou maar ook tegen bacteriën en andere schadelijke indringers. Het is dan ook belangrijk de normale pH – neutraal in het geval van een paard – niet uit balans te brengen om infecties te vermijden. 

Producten met een lage pH, zoals shampoos voor mensen, hebben een hydrofiel karakter, ze gaan vocht aantrekken en de paardenhuid dehydrateren, wat resulteert in een droge, schilferige huid. Bleekmiddelen en goede ontvetters hebben een hoge pH, zij zullen door het hydrofobe karakter de natuurlijke talg absorberen waardoor de vacht dof en de huid droog en gevoelig wordt en infecties kunnen optreden. Was je paard dus met producten afgestemd op de pH van de paardenhuid. pH neutraal dus! 

Tip 4: Reageer snel bij schilfers

Een glanzende vacht is een gezonde vacht. Maar soms heeft je paard last van schilfers, doffe vacht of een huidaandoening. Snelheid is gewenst! Was je paard met een hygiënische shampoo op basis van chloorhexidine. En dan het liefst nog verrijkt met glycerine. Dit werkt desinfecterend én hydraterend. De vacht van je paard zal snel weer stralen zoals van te voren. Heeft je paard last van een huidaandoening zoals schimmel? Vergeet dan niet je tack, pads en borstels ook goed te ontsmetten.

Tip 5: Focus op de hoeven

Brokkelhoeven, pijnlijke zolen en droge voeten zijn problemen waar veel paarden mee ‘rondlopen’. De kwaliteit, vorm en stand van de hoef is voor een groot deel aangeboren. Hoe zorg je ervoor dat de hoeven van je paard gezond blijven? Met het juiste stalmanagement, een hoefsmid die zijn vak kent en de juiste voeding. Beweging is daarvan een belangrijk onderdeel. Beweging stimuleert de werking van het hoefmechanisme en zorgt voor een goede doorbloeding van de hoef. Daarnaast is een schone stal ook belangrijk. In een vuile stal ontstaat ammoniak omdat de urine van je paard zich vermengt met het strooisel dat je gebruikt. Ammoniak maakt de hoef zachter en dus minder sterk. Mest en urine tasten de hoefkwaliteit aan en werken rotstraal in de hand. Om rotstraal te voorkomen raden we aan de stal zo schoon en droog mogelijk te houden.

Tip 6: Zorg voor gezonde voeding

Voor het welzijn en de gezondheid van je paard is verzorging belangrijk, maar gezonde voeding blijft de basis. Zonder een passend voedingsprogramma zal je paard nooit lekker in zijn vel zitten en zal hij geen glanzende vacht hebben. Want bedenk: als je zelf elke dag fastfood eet, dan kun je crèmes smeren wat je wilt: jouw teint zal niet stralen. Het echte stralen komt vanbinnen uit. Een gezond paard haalt op een efficiënte manier energie en voedingsstoffen uit zijn voer, voelt zich goed en zal dat ook uitstralen.

Dit zijn dé grooming musthaves van Cavalor

Bianco Spray – verwijdert zelfs de meest hardnekkige vlekken

Cavalor Bianco Spray is uiterst geschikt voor witte paarden, witte benen, maar zeker ook voor vieze of vuile vlekken op andere vachtkleuren. Het zorgt voor een schone vacht die heerlijk ruikt, mooi glanst en zijdezacht aanvoelt.

PodoGuard – hoefolie voor verbeterde hoefkwaliteit

Cavalor PodoGuard is een uniek mengsel van voedende en essentiële oliën die diep in de hoef binnendringen om optimale hoefverzorging te verzekeren. De voedende olie in Cavalor PodoGuard zal diep in de hoef dringen en daar een optimale vochtbalans creëren. Dit zal resulteren in een betere hoefgroei, ontwikkeling en kwaliteit. Brokkelhoeven en beschadigde hoeven zullen sneller kunnen herstellen terwijl een gezonde hoef in de plaats groeit.

Derma Spray – reinigende probiotische spray

Net als in de darm zijn bacteriën op de huid een belangrijke vorm van immuniteit. De actieve pre- en probiotica in Cavalor Derma Spray versterken het leger goede bacteriën op de huid en beschermen de huidflora zodat het natuurlijke afweermechanisme ondersteund wordt. Gebruik Cavalor Derma Spray als natuurlijke reinigingsspray voor huid, vacht, manen en staart. Het is geschikt voor alle voorkomende wonden, jeuk, irritaties en andere huidproblemen.

Freebute Gel –  Verlichtende, diepwerkende en verkoelende gel

Cavalor FreeBute Gel is een uitwendige gel boordevol natuurlijke ingrediënten. De unieke mengeling van 8 essentiële oliën waaronder Eucalyptus, Lavendel en Tea tree die gekend zijn voor hun relaxerende, koelende, ontzwellende en pijnstillende werking maken van Cavalor FreeBute Gel hét EHBO-middel bij uitstek bij overwerkte, gevoelige of pijnlijke spieren en gewrichten. Equi Wash – verfrissende en verzorgende shampoo.

 

 

Reacties

CS
Geplaatst op 2024-03-28 17:02:07
Hele fijne uitleg die ik regelmatig meegeef aan mijn lesklanten en les kinderen.
Voor de extra stuur ik altijd deze link door zodat ze het thuis of op hun eigen locatie fijn en uitgebreid na kunnen lezen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €105,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.